8 Ocak 2013 Salı

Portakal Reçeli

Kışları yapmayı en çok sevdiğim reçel portakal reçeli.Hem evimiz mis gibi portakal kokuyor hem sabah kahvaltılarımız şenleniyor.Daha ne olsun.Bu reçeli 1 gece önceden hazırlamanızı tavsiye ediyorum.Tarifi ise şöyle;

1 kg. portakal
1 kg. toz şeker
Yarım limon suyu
1 çay kaşığı tereyağı

    Portakalların kabuklarını kesip dilediğimiz gibi ince ince doğruyoruz.Bu kabukları bir tencere suda haşlıyoruz.Ben yaklaşık 15 dk kaynatıyorum.Acısı çıksın diye.Sonra suyunu süzüp üstünü geçecek kadar soğuk su ekleyip 1 gece dinlenmeye alıyoruz.Portakalların içlerini ise yine istediğimiz gibi doğrayıp reçeli kaynatacağımız tencereye alıyoruz ve üstüne 1 kg şekeri döküyoruz hafif karıştırıp kapağını kapatıyoruz.Onu da 1 gece dinlenmeye alıyoruz.
    Ertesi gün portakal kabuklarının suyunu süzüp şekerli portakal içlerinin olduğu tencereye kabukları alıyoruz.Kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz.Kaynayınca 1 çay kaşığı tereyağını ekliyoruz(tereyağı reçelin köpüklenmesini önlüyor).
    Dilediğimiz kıvama geldiği zaman yarım limon suyunu ekleyip 5 dk. daha kaynatıp ocaktan alıyoruz.
Not:Ben koyu kıvamlı sevdiğim için bütün suyunu çektiriyorum.Siz istediğiniz kıvama gelince ocaktan alın.
     Bu tariften yaklaşık 3 orta boy kavanoz reçel çıkıyor.Reçel daha sıcakken temiz kavanozlara doldurup kapağını sıkıca kapatıp ters çevirin.Öylece soğumaya bırakın,daha sonra ister buzdolabında ister kuru ve serin bir yerde hiç bozulmadan saklayabilirsiniz.

Afiyet Olsun :)


0 yorum:

Yorum Gönder