18 Ocak 2013 Cuma

Ev Yoğurdu Tarifi

Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki yediğimiz içtiğimiz şeylerin içinde neler olduğundan haberimiz yok.Çoğunu da bile bile mecbur olduğumuz için tüketiyoruz.Bunlardan biri de yoğurt.Son zamanlarda yoğurt hakkında çok haberler çıktı.İçinde jelatinden tutunda margarine kadar neler var dendi neler.Artık farkındaysanız marketten alığımız yoğurtlar son kullanma tarihi 1 haftayı da geçse ekşimiyor,bozulmuyor.Geçen sene sütçüden aldığım sütten yoğurt mayalıyordum.Ancak bir kaç sitede okuduğum yazılardan sonra bundan da vazgeçtim.Şu an hatırlayamıyorum hangi site olduğunu ancak güvendiği bir süt üreticisinden aldığı sütü analize götürüyor fakat pek iyi sonuçlar almıyor.Ben de bunları okuduktan sonra vazgeçtim.Şimdi günlük sütle mayalıyorum yoğurdumu.Cam şişede satılanlardan alıyorum.Resimdeki yoğurdu L'era Fresca marka günlük sütten yaptım.Zararı ne kadar aza indirsek bizim için kardır diye düşünüyorum.Sizlerde evde mayalayın yoğurdunuzu arkadaşlar.Doktorlar probiyotik yoğurtla yoğurt mayalamamızı öneriyorlar.Bende öyle yaptım.Maya olarak activia kullandım.Gayet lezzetli bir yoğurt oldu.Kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum.

1 litre günlük süt
1 yemek kaşığı yoğurt

 -Sütümüz zaten gerekli işlemlerden geçtiği için çok kaynatmaya gerek yok ancak suyunu uçurana kadar kaynatın.Ben süt kaynadıktan sonra altını kısıp devamlı karıştırdım yaklaşık 15 dk.
 -Bu işlemi yaptıktan sonra ocağınızın altını kapatıp.Sütü ılınmaya bırakın.
 -Sütün mayalanmak için en uygun olduğu an ısının 43 dereceye düştüğü anmış.Ancak bende ölçecek alet olmadığından serçe parmak hesabıyla yaptım :)
 -Serçe parmağımızı süte batırıyoruz ve 7'ye kadar sayıyoruz eğer parmağımızı yanmadan tutabiliyorsak mayalama işlemini yapıyoruz.
-Bir kaseye 1 yemek kaşığı yoğurdumuzu alıyoruz.Terbiye yapar gibi sütten biraz biraz alıp mayalık yoğurdu sulandırıyoruz.
-Sütün kenarından yavaşça yoğurdu ekliyoruz.Hafifçe karıştırıyoruz.
 -Daha sonra sütü mayaladığınız kabın kapağını kapatıp,kalın bir battaniyeye sarıyoruz.Ve yaklaşık 5 saat ılık bir yerde mayalanmaya bırakıyoruz.Ben kaloriferin önüne koydum
 -5 saatin sonunda eğer yoğurt mayalandıysa kapağını açıp tüm gece buzdolabında bekletiyoruz.

-Yoğurt tutmazsa pek yapabileceğiniz birşey yok.Sütü kestirip lor yapabilirsiniz.
-Eğer sulu bir yoğurdunuz olursa içinde sıcak su bulunan bir kaba yoğurt tenceresini içine su kaçırmamaya dikkat ederek koyun, biraz bekletin.Suyun bir kısmı buharlaşacaktır.




Tarifi adım adım doğru uygularsanız böyle koyu kıvamlı güzel bir yoğurdunuz oluyor arkadaşlar.
Şimdiden Afiyet Olsun :)





0 yorum:

Yorum Gönder